Polské zelí nestojí za nic

Čeští zemědělci bojují s cizími nekvalitními produkty

Hradec Králové – Kysané zelí a kvašené okurky z Polska nařídila stáhnout Státní zemědělská a potravinářská inspekce minulý týden českému obchodnímu řetězci Makro. Oba výrobky totiž obsahovaly kyselinu mravenčí, která se používá jako konzervant do krmiv pro hospodářská zvířata.

„Jak k tomu spotřebitelé přijdou, když k nám vozí nekvalitní kysané zelí z Polska. Bez zásahu inspekce by mohlo dojít i k ohrožení zdraví,“ sdělil soukromý zemědělec David Smetana, který provozuje Smetanův statek. Inspekce zjistila, že výrobky nejsou vhodné k lidské spotřebě.

       Polští zemědělci si svým chování snižují kredit. Nicméně konkurence je velká a čeští farmáři museli vloni spoustu zelí zaorat. U Davida Smetany to bylo například pět hektarů zelí a dva hektary brambor. Celkově se potvrzuje, že je lepší nakupovat u tuzemských dodavatelů s ověřenou kvalitou.

       „Smetanův statek vstupuje na trh s novinkou, a to se saláty, které jsou vyrobeny moderní metodou zpracování čerstvého ovoce a zeleniny. Nový přístroj nám pomáhá, aby se neztratily všechny vitamíny a látky,“ popsal David Smetana. Saláty se vyrábí přímo na statku a nekvalitní výrobky z dovozu předčí tím, že jsou bez konzervantů. Tím reaguje východočeský zemědělec na poptávku českých spotřebitelů, kteří nechtějí jenom to nejlevnější, ale zejména kvalitnější.

Agentura Commservis.com

Categories: 

Related Posts

About The Author